Det är många papegojarter som samlas under samlingsnamnet 'conure' och det är en väldigt löst definierad grupp av papegojor i mediumstorlek. Ordet 'conure' betyder "konstjärt". De vanligaste arterna när man talar om conurer är pyrrhurasläktet och aratingasläktet. Både aratinger och pyrrhuras har länge varit populära som sällskapsfåglar i andra länder, och har de senaste åren växt i popularitet i Sverige. De vanligaste är grönkindad parakit från pyrrhurasläktet och solparakit från aratingasläktet. På svenska heter de parakiter, men kallas väldigt ofta för samlingsnamnet conure.
Det är inte så konstigt att de ökat i popularitet i Sverige de senaste åren, då conurer är väldigt trevliga och små roliga papegojor. Det är filurer med mycket nyfikenhet och är oftast väldigt sociala, vilket många tycker om och trots deras storlek så har de stora personligheter.
Conurer kommer från ett stort fågelsläkte i familjen afrikanska och amerikanska papegojor inom ordningen papegojfåglar som förekommer i Sydamerika. Många av arterna inom pyrrhurasläktet är tyvärr hotade idag och "sinúparakit" är möjligen redan utdöd.
De sägs ha en livslängd på ca 25-40 år, men det är fortfarande lite osäkert om hur gamla de kan bli. Med rätt kost och skötsel har de stora chanser för en väldigt lång livslängd och det är någonting man bör vara medveten om när man skaffar sig conurer. Det kan bli en väldigt lång, men också fantastisk vänskap.
En väl socialiserad och tam conure brukar generellt tycka om alla familjemedlemmar. De är nyfikna och vill vara med när det händer grejer, de vill inte missa saker och ska vara där du är. Familjen är ju flocken, och de måste man hålla koll på.
Conurer är även väldigt intelligenta papegojor och inga man ska underskatta. För att de ska trivas bäst måste de hålla sig sysselsatta med t.ex leksaker, grenar, aktiveringsleksaker och fodergömmor. De är aktiva papegojor som vill röra på sig mycket och bör alltid ha tillgång till bra flygutrymme.
Det är viktigt att känna till L80 och deras föreskrifter om bland annat minsta lagliga burstorlek. Det går att läsa här på jordbruksverkets hemsida. För en grönkindad conure är minsta lagliga mått på en bur L120xH80 cm och minsta lagliga yta 0,84 m². Har man då en bur på som är 120 cm på längden och 80 på höjden så är den minst lagliga bredden 70 cm. Eftersom conurer är så aktiva så rekommenderar jag inte mindre än 70 cm på bredden så de ska ha plats att kunna flyga okej. Galleravståndet på burar eller nät bör inte vara större än 2 cm för de ska kunna klättra bra och inte fastna på olika sätt.
En sak att tänka på är att det ovan är minsta lagliga burstorlek. Även om de ofta är lösa i hemmet så är ett rymligt utrymme som är bara deras, en plats att leka och slappna av i de stunder de behöver vara där inne väldigt uppskattat. Buren eller voljären ska vara rolig och inte känns jobbigt för papegojorna.
På grund av att de är så sociala så bör de ha en artfrände som kompis. Du som människa kan ge mycket, men du kan inte ge allt som en artfrände kan ge. Det går utmärkt att ha samkönade par, då slipper ni även oroa er för att det ska bli ungar. Har ett par en gång fått en kull med ungar så brukar de vilja fortsätta para sig och skaffa ungar. När papegojor har ungar så ska de inte bli störda, och de blir inte så sällskapliga under många månader av året.
En conure gillar att gnaga, och bor gärna i en holk. När de sover så söker de sig oftast till trånga utrymmen, därför är ska man ha ett slags krypin där de kan sova. Det behöver inte vara en holk, även om det fungerar bra också, utan ni kan gärna sätta in någonting som är mer öppet för inte trigga häckningshormoner.