Frågor att ställa om du köper en unge:
- Är den DNA-testad?
Köper du två stycken samtidigt från samma uppfödare är det bra att veta om om det är honor eller hanar. Är de inte DNA-testade så kan du alltid fråga uppfödaren om det är någonting hen skulle kunna tänka sig göra. Att ta ett DNA-test hemma på din goja är väldigt simpelt, men det kan kännas jobbigt att göra själv ibland för nya ägare.
- Är de besläktade?
Köper du två stycken samtidigt är det en viktig fråga att ställa ifall papegojorna är av olika kön om parning skulle ske. Även en viktig fråga om du redan har en eller flera papegojor av samma uppfödare och köper en till. Är gojorna av samma kön så kan det vara kul veta ifall de är är syskon eller besläktade.
- Är den testad för sjukdomar? För vad?
Det finns många smittbara sjukdomar som våra gojor kan drabbas av som tex PBFD.
- Är den handmatad/föräldramatad?
I Sverige är det inte lagligt att handmata ungar med undantag om båda föräldrarna skulle misslyckas med att mata dem eller att föräldrarnas beteende på något sätt skulle vara skadligt för dem. Det är även bra att veta då de båda alternativen kan påverka en gojas framtida beteende.
- Är papegojan ringmärkt?
De allra flesta papegojor födda i Sverige idag är ringmärkta, de SKA vara ringmärkta så man vet att de inte är vildfångande. Att sälja en conureunge utan ringmärkning bryter mot artskyddslagen. Om den inte är ringmärkt så fråga varför. Ringmärkningen kan vara till nytta av många olika anledningar, tex om din goja skulle flyga bort så är det toppen för identifiering och bevis på att den inte är vildfångad.
- Får jag med ett uppfödarbevis?
Ett uppfödarbevis är viktigt och bra att ha som bevis på att du är ägaren att papegojan inte är vildfångad. Uppfödarna brukar oftast själva skapa sina uppfödarbevis och de kan se lite olika ut. Som exempel så brukar det stå med DNA-test resultat, uppfödarens namn och stad, ringnummer, födelsedatum/år, artens namn, föräldrarna och ibland även gojans namn.
- Hur gammal är papegojan när jag hämtar den?
En grönkindad conure bör var minst 12 veckor innan den flyttar från uppfödaren. De ska vara oberoende från föräldrarna och kunna äta bra själva.
- Får du hälsa på?
Det kan kännas bra att hälsa på innan man genomför ett köp. Det ger dig chansen att få höra ännu mer om din nya livskompis, eller livskompisar och ställa frågor.
Frågor att ställa till säljare av omplaceringar:
- Är den DNA-testad?
Se ovan.
- Är de besläktade?
Se ovan.
- Är den testad för sjukdomar? För vad?
Se ovan.
- Är den handmatad/föräldramatad?
Se ovan.
- Är den ringmärkt?
Se ovan. Tillägg: Saknas ringmärkning så kan det ha funnits en anledning till att en ägare har knipsat av ringmärkningen. Fråga varför.
- Får jag med ett uppfödarbevis?
Se ovan. Tillägg: Saknas uppfödarbevis så kan du alltid fråga om säljaren känner till vem uppfödaren är och vilket datum och årtal gojan är född. Om de vet vem uppfödaren är, skriv upp det. Det är alltid bra att veta var din goja kommer ifrån och om du någon dag skulle skaffa fler conurer så du kan ha koll på om de är besläktade eller ej och som bevis på att de inte är vildfångad. Även om du själv skulle känna att du inte har nytta av det så kanske du en dag i framtiden själv behöver omplacera och den nya ägaren kan ha nytta av informationen.
Har ägaren ingen aning om var gojan kommer ifrån så kan du kontakta Riksförbundet Svensk Fågelhobbys ringförvaltare och ange ringnumret. Har du tur så har uppfödaren sina ringar registrerade i deras register och du kan få reda på vem det är. Många av de som föder upp grönkindade conurer är medlemmar i facebookgruppen Conuregruppen, så ett alternativ om man är medlem så kan du fråga där. Skriv dock aldrig ut ett helt ringnummer publikt.
- Bakgrund!
Jätteviktigt! Att veta hur många hem en papegoja har bott i är väldigt viktigt för att senare kunna förstå sig på gojans beteende. Här gäller det försöka fråga så mycket som möjligt som tex har det varit något problem med gojan, hur den är mot människor, hur den fungerar ihop med andra gojor, plockar den sig, tidigare diet, seletränad, vanor och ovanor. Försök få ut så mycket du kan av ägaren.
- Vad äter den för foder?
Förhoppningsvis får vi hoppas på att gojan levt med en bra och varierad diet. Ibland är så inte fallet och du kan måsta ändra gojans diet. Vissa foder är alldeles för feta eller kan innehålla mögelsporer som redan kan ha gjort skada på gojans hälsa, eller kommer göra skada, därför går vi till nästa fråga...
- När gjordes senaste hälsoundersökningen?
Är ingen hälsoundersökning gjord så kan du be ägaren göra en hälsoundersökning. Tyvärr så är det få som brukar gå med på det, speciellt eftersom conurer inte är så dyra, och en hälsoundersökning kostar ett par slantar. Hälsoundersökningar ska göras hos en veterinär som är specialiserad på papegojor. Köper du en goja i dåligt skick, plockningsproblematik eller haft dålig diet så bör en hälsoundersökning göras för utesluta eventuella sjukdomar.
- Är den försäkrad?
Om inte så bör du teckna en sjuk- och dödsfallsförsäkring på gojan.
- Får du hälsa på?
Det kan kännas bra att hälsa på innan man genomför ett köp. Det ger dig chansen att få höra ännu mer om din nya livskompis, eller livskompisar och ställa frågor.
-
Köper du en goja från en affär eller uppfödare ska du fråga om de erbjuder någon garanti, ofta är det väldigt begränsat dock. Man kan försöka kräva en friskhetsgaranti på ca 3 månader.
Om du känner dig nöjd och tillfredsställd med svaren från säljare och känner att du är tillräckligt påläst om vad som krävs av dig som ägare till dessa papegojor så är det bara att slå till. Lycka till!